Šengen viza

Dobrodošli na Easytovisa

Login Registrujte se Pronađite narudžbinu
category_image_11

Šengen viza

Stanovnici nekih država koje nisu u EU moraju imati vizu kada idu u Šengen zonu. 

EU ima zajedničku listu zemalja čiji građani moraju da imaju vizu kada prelaze granice, kao i popis zemalja čiji su stanovnici izuzeti iz ovog pravila. Ove spiskovi su nalaze u Regulativi (EU) 2018/1806.
Šengen zonu čine 22 zemlje koje su članice EU, i 4 zemlje koje nisu članice EU, već članice EFTA asocijacije: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

Iako su članice EU, Bugarska, Hrvatska, Kipar i Rumunija još uvek nisu u Šengen zoni, iako imaju viznu politiku koja je zasnovana na pravilima Šengenskog sporazuma.

Stanovnici nekih država koje nisu u EU moraju imati vizu kada idu u Šengen zonu. EU ima zajedničku listu zemalja čiji građani moraju da imaju vizu kada prelaze granice, kao i popis zemalja čiji su stanovnici izuzeti iz ovog pravila. Ove spiskovi su nalaze u Regulativi (EU) 2018/1806.

Generalno, viza za kratkotrajni boravak koju izdaje jedna od šengenskih zemalja daje pravo njenom nosiocu da putuje kroz 26 država Šengena do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Posetilačke vize koje traju duže od toga postaju predmet lokalnih procedura.

Šengen vizu može izdati bilo koja zemlja članica Šengenskog sporazuma.

Putnici moraju podneti zahtev za Šengen vizu u ambasadi ili konzulatu zemlje koju žele da posete. U slučaju da žele da posete više zemalja u Šengen zoni, putnici moraju podneti zahtev u ambasadi ili konzulatu svoje glavne destinacije. Ukoliko ne može da se utvrdi koja će zemlja biti glavna destinacija, onda se zahtev podnosi u ambasadi ili konzulatu zemlje koja će biti prva destinacija.

Zahtevi za izdavanje šengenske vize ne mogu se podneti više od tri meseca pre predloženog datuma ulaska u šengenski prostor. Sve zemlje šengenske zone mogu zahtevati od aplikanata da prilože biometrijsku identifikaciju – otisci svih deset prstiju kao I fotografija u digitalnom formatu, kao deo procesa apliciranja za vizu. Biometrijska identifikacija se ne zahteva od dece do 12 godina. Zahtev mora da podnosi lično aplikant.

Pod uslovom da je zahtev za vizu prihvatljiv i da nema nikakvih problema sa zahtevom, odluka mora biti doneta u roku od 15 kalendarskih dana od dana podnošenja zahteva.

Tipovi viza

 • JEDINSTVENA ŠENGEN VIZA


U pitanju je dozvola jedne od zemalja članica Šengen zone sa kojom može da se uđe u željenu teritoriju na određen vremenski period od maksimalno 90 dana, svakih 6 meseci, počev od datuma prvog ulaska. U zavisnosti od svrhe putovanja, postoje 2 vrste jedinstvenih šengen viza:

 • viza A
 • viza C


“A” kategorija vize podrazumeva tranzit preko aerodroma zemalja u Šengen zoni, bez ulaska u zemlje. Ova viza je obavezna za stanovnike koji putuju iz jedne zemlje koja nije članica Šengen zone, u drugu zemlju koja nije članica, sa presedanjem na aerodromu koji pripada državi članici Šengen zone.

“C” kategorija označava kratkoročnu vizu koja omogućava njenom nosiocu da boravi u šengenskom području određeni vremenski period u zavisnosti od važenja vize. Ova posebna kategorija, u skladu sa svrhom putovanja nosioca vize, može se dobiti u obliku:

 • viza sa jednim ulaskom
 • viza sa dva ulaska
 • viza sa više ulazaka


Viza sa više ulazaka može biti:

 • jednogodišnja
 • trogodišnja
 • petogodišnja

 

 • VIZA SA TERITORIJALNIM OGRANIČENJIMA


Ova vrsta vize omogućava vam da putujete samo u državu Šengena koja je izdala vizu ili u nekim drugim slučajevima, u određene države Šengena koje su posebno navedene prilikom podnošenja zahteva za vizu. Ova viza je nevažeća za bilo koju drugu zemlju Šengena, koja nije prethodno navedena. Nosilac ove vize ne može ulaziti niti prolaziti kroz druge zemlje Šengena koje nisu prva I konačna destinacija.

 • NACIONALNE VIZE


Nacionalna viza je viza kategorije “D” I odobrava se pojedincima koji žele da studiraju, rade ili se trajno nastane u jednu od država Šengena. Ova viza može biti sa jednim ulaskom, I odobrava se pojdincima koji imaju potrebu da se nastane na određeno vreme  u nekoj zemlji Šengen zone, sa konkretnom svrhom, a nakon toga da se vrate u svoju zemlju. Sa druge strane, ova viza može biti I sa više ulazaka, tako da se pojedinac koji je nosilac viza može nesmetano da se kreće po Šengen zoni, bez ikakvih dodatnih zahteva koje mora da ispuni.

Aplicaraj odmah
x
Ova web stranica koristi kolačiće, koji mogu sadržavati kolačiće treće strane, kako bi poboljšali vaše iskustvo pregledavanja i isporučili personalizirani marketinški sadržaj. Da biste saznali više, uključujući kako onemogućiti kolačiće, pročitajte naše Privacy Policy . Nastavljajući pregledavanje ove web stranice, prihvaćate našu upotrebu kolačića.